29 Mart 2024 - Cuma

Şu anda buradasınız: / VUSLATA ERMEK
VUSLATA ERMEK

VUSLATA ERMEK Mahmut Bıyıklı

Bu ülkenin düşünce ve kültür hayatının diri kalmasında, hepimizin yetişmesinde dergilerin önemli bir rolü var. Necip Fazıl’ın Büyük Doğu’su, Sezai Karakoç’un Diriliş’i, Nuri Pakdil’in Edebiyat’ı, Cahit Zarifoğlu ve arkadaşlarının Mavera’sı; bugünün Türkiye’sine zihnî bir yol açıcılık, fikrî ve edebî manada bir öncülük etmiştir. Bu topraklarda Müslümanların dünyaya bakışları, dergiler aracılığıyla fikrî düzlemde buluşup nesilleri beslemiştir. Bu dergiler kısırlaştırılan, yok edilmeye çalışılan medeniyet ve kültür birikimimiz için âdeta canlı kalkan olmuşlardır. Fikir önderlerimiz üzerimizde yürütülen projelere karşı dergiler aracılığıyla direnmişlerdir. Nesillerin kimlik kazanımında daima dergiler önemli bir rol üstlenmiştir.
Sadece bizim kesimde değil, hemen hemen bütün kesimlerde belirli bir düşüncenin yayılması genellikle dergiler vasıtası ile olmuştur. Belki her dergi, düşüncenin yayılması için merkez olmamıştır ama her düşüncenin mutlaka bir dergisi olmuştur. Ziya Gökalp’in Diyarbakır’da çıkardığı Küçük Mecmua, daha sonra Millî Mecmua, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Hasan Âli Yücel, Mehmet Emin Erişirgil, Mustafa Şekip Tunç gibi isimlerin bulunduğu, daha sonra Kadro dergisi, Varlık dergisi, Ülkü dergisi, Yücel dergisi, İnsan, Yeni Adam, Yeni Ufuklar, Adımlar, Dergâh, Türk Yurdu ve Büyük Doğu dergileri gibi yayınlar, belirli bir fikrin yayılması ve gelişmesi için âdeta ocaklık yapmıştır.
Dergiler ülkemizde sadece fikri direniş değil maddi direniş de göstermişlerdir. Çoğu dergi imkansızlık içinde kıvranarak yayın hayatına son vermiştir.
Batı’da yüz yıldan fazla zamandır çıkan dergiler var. Bizim şu anda en uzun ömürlü dergimiz 85-86 yıldır çıkan Varlık dergisidir. Türkiye kapanmış dergiler mezarlığı. Büyük iddialarla çıkan ikinci sayısını göremeden kapanan binlerce dergi var. Üstad Cemil Meriç’i burada hatırlamakta fayda var. Ne diyordu Meriç: Bizde hazin bir kaderi var dergilerin; çoğu bir mevsim yaşar, çiçekler gibi. En talihlileri bir nesle seslenir. Eski dergiler, ziyaretçisi kalmayan bir mezarlık. Anahtarı kaybolmuş bir çekmece. Sayfalarına hangi hatıralar sinmiş, hangi ümitler, hangi heyecanlar gizlenmiş, merak eden yok.
Bugün de dergilerin derdi çok. Fakat derdi olan adamlardan başka kimse bu işlerle ilgilenmez. Dolayısıyla dergiciler kültürümüzün kahramanlarıdır. Bize düşen bu kahramanları yalnız bırakmamaktır.
Her ay beğenerek okuduğum özel sayılarından ve dosyalarından istifade ettiğim Vuslat Dergimizin yayın ekibinin de büyük kahramanlıklar göstererek okuyucuya değerlerimizi aktarma konusunda nasıl büyük bir çaba gösterdiklerini iyi biliyorum. Bu vesileyle Vuslat Dergisini uzun yıllardır her türlü imkansızlığa direnerek yayınlamaya devam eden dostlarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca dergilerine yürek veren okuyucuları da kutluyorum. Bir derginin en büyük şansı kadir kıymet bilir okuyucular sahip olmasıdır. Vuslat Dergisi bu yönden de talihli bir dergidir. Çünkü kendisine her zaman sahip çıkan bir okur kitlesine sahip olmuştur. Çizgisini bozmadan prensiplerinden taviz vermeden inançlarımız doğrultusunda yayınını sürdüren Vuslat Dergimize nice sayılar diliyorum. Dergi mutfağında duran arkadaşlarımız şunu iyi bilsinler ki her ay kalbi çarparak heyecanla Vuslata ermek isteyen okurları her zaman onların yanındadır. Aşkınız şevkiniz daim olsun. Hep varolun İnşallah.
*Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı

logo
Bugünün ihyasından yarının inşaasına
Bize Ulaşın

0(216) 612 78 22

0(216) 611 04 64

vuslat@vuslatdergisi.com

Ihlamurkuyu Mah. Alemdağ Cad.
Adalet Sok. No:11 P.K 34772
Ümraniye / İstanbul