Kur’an’a Hizmet Vakfı İstanbul Ümraniye merkez şubesinde, periyodik olarak düzenlenen konferansların Aralık ayı konuğu, Araştırmacı Yazar Murat Said Özdemir oldu. “İsmail (a.s.) ve Teslimiyet” başlığı altında konferansını veren Özdemir, “Kurtuluş için, tevhid, ahlak ile birleşip, teslimiyeti perçinlemelidir. Gençlik teslimiyet ahlakı ile kuşanmalıdır” dedi.
Sahabeler Teslimiyetin Zirvesidirler
Teslimiyet ve teslim kelimesi selamet, İslâm kelimeleri ile aynıdır. Teslimiyet, “s-l-m” kökünden türemiştir. Teslimiyet, din olarak İslâm’a, ruhen selamete erişmektir. Dünya hayatında erişilen bu selametin ahiretteki menzili de selamet yurdu yani cennettir.
İslâm’ın temel kavramı olması hasebiyle, teslimiyet, İslâm ümmetinin örnek şahsiyetlerinde ve toplumunda da en güzel şekilde tezahür etmiştir. Bu minvalde, Rasulullah’ın teslimiyet örnekliğini ve sünnetini müşahede eden, öğrenen sahabe efendilerimiz, teslimiyetin zirve noktasını temsil etmişlerdir.
Teslimiyet Allah Yolunda Feda Etme Bilinci Hz. İbrahim ve İsmail (a.s.) Örnekliği
Hz. İsmail’in, babası İbrahim (a.s)’ın kendisini Allah’a kurban etmesine teslim oluşu, tevhidi çok iyi anlamış bir mü’min genç olmasının yanında, müthiş bir terbiye ve ahlaka sahip oluşuna da delalet etmektedir. İşte bu ahlak, tevhid ile beraber teslimiyetin altında yatan temel faktördür.
Bütün peygamberlerin mücadele ve kıssalarında, akıldan çıkarılmaması gereken en önemli hususlardan, onların da birer insan oluşları dolayısıyla imtihan meşakkatlerini ve zorluklarını bizatihi yaşamış olduklarıdır. Hz. İbrahim için, munis ve sevimli evladını kurban etmek, pek tabi ki zor ve duygusal anlamda meşakkatliydi, fakat Allah’ın Emrine teslimiyet örneğini göstermişti oğluyla beraber. Herkesin İsmail’i vardır, herkesin Allah yolunda vazgeçmesi gereken, kurban etmesi gereken, kesmesi gereken şeyler vardır ve işte onlar en sevdiği şeylerdir. En sevdiği şeyleri gerektiğinde Allah yolunda feda etme bilinci kazanmak, bahsettiğimiz teslimiyet şuuruna erişmeyi sağlayacaktır.
Gençlik Teslimiyet Ahlakı İle Kuşanmalı
Hz. Nuh da kendi oğlu ile imtihan edilmişti. Onun iman edip gemiye binmesini isterken son bir dalga alıp götürmüştü ve oğlu helak olmuştu. Gençler için düşünülmesi gereken, günümüzde onları bekleyen, İsmail’i teslimiyetin önünde engel olacak dalgalara nelerin siper olacağıdır. Bu anlamda tevhid ve ahlak birlikteliğinin vurgusuna çok ihtiyaç vardır. Hz. Âdem’in oğlu Kabil, tevhidi bir ortamda yetişmişti aslında… Ama ahlak noktasında eksik olması, terbiyesizliği, tevhidin terbiyesinden kendisini mahrum edişi, helak olmasına sebep oldu. Kurtuluş için, tevhid, ahlak ile birleşip teslimiyeti perçinlemelidir, gençlik teslimiyet ahlakı ile kuşanmalıdır.