29 Mart 2024 - Cuma

Şu anda buradasınız: / ZULMEDİLENLERİN ADI DEĞİŞMEDİ! “MÜSLÜMAN”
ZULMEDİLENLERİN ADI DEĞİŞMEDİ! “MÜSLÜMAN”

ZULMEDİLENLERİN ADI DEĞİŞMEDİ! “MÜSLÜMAN” İlhami Pınar

Çin zulmü altındaki Doğu Türkistan’ın acısı yıllardır devam ediyor. Afganistan, Arakan, Çeçenistan, Irak, Filistin, Suriye, Mısır, Yemen ve daha birçok Müslüman toprakları üzerinde Müslümanlar zulüm altında acı çekiyor. Son olarak Hindistan’daki Müslümanlar da zulüm altında. Hindistan’da Müslümanlar, Modi yönetiminin getirdiği Yeni Vatandaşlık
Yasası’na karşı son günlerde sokaklarda. Komşu ülkelerden gelen azınlıklara Hindistan vatandaşlığı vermeyi düzenleyen Vatandaşlık Yasası değişikliği, Müslümanları kapsam dışında tutarak onların saf dışı edilmesinin bir yolu olarak görülüyor.
Modi’nin Müslümanları açık hedef göstermesinin ardından, protestoların karakter değiştirdiği ve farklı bir boyut kazandığı söylenebilir. Öyle ki artık Modi’ye tepki olarak, Müslüman olmayan her kimlikten insan protestolara katılmaya başladı. Mesele Müslümanların kimlik meselesi olmaktan çıktı ve Hindistan’ın geleceği meselesi haline geldi. Sorun, Hindistan’ın geleceği sorunuydu. Modi yönetiminin Müslümanları ve Dalitleri sistemin dışına atma girişimleri, Assam’da sadece Müslümanları sokağa dökmekle kalmamış; bölgesel milliyetçiliği de körüklemiş ve Hindutva gündeminin ülkeyi parçalama noktasına getirdiği tartışılmaya başlanmıştı.
Gelinen son noktada Müslüman coğrafyada zulüm katlanarak devam ediyor. Şahitliğimizin gereği olarak, dünya Müslümanlarına yapılan haksızlıkları ve adaletsizlikleri gündemde tutmanın gayreti ve ‘yaşadığımız bu toprak parçasında, kardeşliğimizin gereği neler yapabiliriz’in arayışı içindeyiz.
Vuslat Dergisi, Müslüman coğrafyadaki zulümleri sesi olmaya devam ediyor. Sayfalarımızda, konunun uzmanı, Hindistan’ı iyi tanıyan yazarlarımıza son gelişmelerle ilgili tahlillerine yer verdik. Bu sayıda;
Prof. Dr. Abdulhamit Birışık, “Tarihsel Boyutu ile “Hintli” Kavramı ve Hindistan’ın Vatandaşlık Yasası Düzenlemesinin Handikapları” makalesiyle konunun tarihi arka planını irdemiş. Aslan Balcı,  “Hindistan’ın Keşmir’i İlhak Etmeye Hakkı Yok” derken Keşmir’de oynanan senaryodan bahsediyor. Cemal Demir “Farklılıklar İçinde Birlik Ülke! Hindistan” makalesiyle, geçmişten günümüze demografik yapının durumu irdelemiş. Dr. Hayati Ünlü, “Hindutva: Hindistan’da İslam Karşıtlığının İdeolojik Temelleri” makalesiyle Hint milliyetçiliğin geldiği son noktayı analiz etmiş.
Gelecek sayıda buluşmak üzere, siz değerli okuyucularımızı Rabbime emanet ediyorum.
Selam ve duâ ile.

logo
Bugünün ihyasından yarının inşaasına
Bize Ulaşın

0(216) 612 78 22

0(216) 611 04 64

vuslat@vuslatdergisi.com

Ihlamurkuyu Mah. Alemdağ Cad.
Adalet Sok. No:11 P.K 34772
Ümraniye / İstanbul