19 Nisan 2024 - Cuma

Şu anda buradasınız: / GELİN DERGİ OKUYALIM
GELİN DERGİ OKUYALIM

GELİN DERGİ OKUYALIM Ziya Gündüz

Okumak Allah’ın bir emridir. İnsanlar okuyarak bilgi elde ederler. Okumanın, tam tersi ise okumamaktır. Yani okumak bilgili olma yolunda yürümektir. Okumamak ise bilgisizlik (cahillik) yolunda yürümektir. Genelde insanlar, kitap okur, gazete okur, dergi okur; bu gibi okunacak dokümanları çoğaltmak mümkündür.

 

Bizim konumuz ise dergi, biz “Dergi Okuma Kültürü” üzerinde duracağız. Öncelikle dergi nedir? sorusuna cevap arayacağız.

 

Dergi: Düzenli aralıklarla yayınlanan, değişik ilgi alanlarına hitap eden, deneme, makale, inceleme, araştırma ve eleştiri gibi yazılar, değişik edebi türleri ya da belirli konulara yönelik derlemeleri içeren genellikle resimli olan ve süreli yayınlardır. Çoğunlukla aylık olarak yayımlanır. Ancak haftalık ya da iki aylık ve yılda bir kez çıkan dergiler vardır. Dergiler niteliklerine göre farklıdırlar. Örneğin her derginin kendine has bir misyonu vardır. Dolaysıyla dergiler bir misyon üstlenmişlerdir. Ayrıca dergiler bir davanın anlatılması ve o davanın sesinin duyurulması için bir araç olarak kullanılır.

 

Dergiler genelde 60 ve 100 sayfa arasında değişir. Her ay bir kapak konusu seçilir ve yazılar o kapak konusu çerçevesinde şekillenir. Dergi yazıları biraz uzun olur. Bu uzunluk okuma şevkinizi kırmasın her zorluğun mutlaka bir kolaylığı vardır. Bismillah deyip başladığınızda kolaylığı göreceksiniz.

 

Bir derginin okunma zamanı yoktur. Her zaman okunabilir. Otobüste, vapurda, durakta, evde vb. Bir dergiyi okumaya başladığımızda öncelikle editör yazısından başlayarak okumalıyız. Çünkü editör yazısı derginin özet akışını anlatmaktadır. Dergileri okurken önemli cümlelerin altı mutlaka çizilmelidir. Bitirilen yazılar işaretlenmelidir. Unutmayalım ki, her okuma bizim kendi faydamızadır. Yüce kitabımız Kur’an bunu şöyle beyan etmektedir: “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?” O halde hiç dergi okuyanla okumayan bir olur mu? Elbette ki, bir olmaz…

 

Bazen bir dergiyi okurken sıkılabiliriz. Sıkıldığımız yerde dergi okumayı bırakalım. Ve kaldığımız yere bir işaret koyalım. Bir dergiyi illa bir günde bir haftada bitireceksiniz diye bir şart yoktur. Hedef okumak ve bilinçlenmektir. Unutmayalım ki, her derginin ayrı bir hukuku var, her yazının ayrı bir değeri vardır. Sadece dikkat edilmesi gerekilen en önemli nokta; derginin amacının ne olduğudur. Amaç bilinmezse araç işe yaramaz. Bundan dolayı da faydasız dergileri tarihin çöp sepetine atmalıyız. Faydalı dergileri ise okumada geç kalmamalıyız.

 

Şu bir gerçektir ki: faydalı ve bilgi veren dergiler bir mektep bir üniversite konumundadır. Dergi sayfalarında tarih, fıkıh, siyer, sosyal sistem, siyaset, güncel ve ilmi konuları okumak mümkündür. Allah İslam yolunda tevhidin bütünlüğünü bozmayan dergilerin sayısını çoğaltsın. Biz inanıyoruz ki bir mum başka bir mumu tutuşturmaktan ışığından bir şey kaybetmez.

 

 

logo
Bugünün ihyasından yarının inşaasına
Bize Ulaşın

0(216) 612 78 22

0(216) 611 04 64

vuslat@vuslatdergisi.com

Ihlamurkuyu Mah. Alemdağ Cad.
Adalet Sok. No:11 P.K 34772
Ümraniye / İstanbul